ALLT OM HARPAN, DET MEST POPULÄRA SPELET NÅGONSIN!

Det finns ett spel som sedan årtionden håller hemmafruar, hemmapappor och kontorsmedarbetare i sitt grepp, och spelet har ingenting att göra med racing, slagsmål eller skytte, det handlar om spelkort. Spelet vi talar om är Harpan som har levererats kostnadsfritt sedan 1990 med Microsoft Windows-operativsystemet. Den första versionen fanns tillgängligt på Windows 3.0 och man kan fortfarande spela spelet gratis på systemversionen som är aktuell idag. Förutom Harpan har under årens lopp även ett antal andra populära spel inkluderats i Windows. Vissa personer tycker till exempel om Minröj och andra föredrar det kostnadsfria flipperspelet som man kunde hitta i de äldre versionerna. Men det finns bara ett spel som kan göra anspråk på titeln ”det mest använda Windows-programmet” i världen och det är Harpan.

Innan vi fortsätter måste vi bara berätta att Microsoft inte är har uppfunnit spelet, det har funnits sedan slutet av 18-talet och historien om Harpan är lite oklart. Det är dock sant att utan Microsoft skulle nästan ingen hört talas om detta spel, de har gjort spelet mycket populärt.

Det finns även flera varianter, det finns exempelvis Kungen, som tillkom 1995 i spelutbudet och vi känner dessutom till Spindelharpan, TriPeaks och Pyramid. Men kortspelet som de flesta förknippar med Microsoft är varianten som kallas Harpan, och dessa spel är också de spel som man kan spela på vår webbplats.

Mannen bakom den allra första Windows-versionen av Harpan heter Wes Cherry, det var han som gjorde denna version år 1988, då han jobbade som praktikant på Microsoft. Spelet uppmärksammades snart av en chef hos samma företag och denne beslutade att lägga till spelet i Windows 3.0. Wes Cherry själv fick inget betalt för spelet, han fick endast en dator för hemmabruk som han använde för att arbeta vidare med spelet under skolåret och han har numera ett företag som tillverkar äppelcider. Utformningen av spelkorten (se figur 1.1) gjordes av Susan Kare, som också var formgivare av den första och fortfarande ikoniska Apple-ikonfamiljen.

Med tillkomsten av nya operativsystem har Harpan Patiens ständigt förbättrats av Microsoft med nya spelkort, ny grafik och nya funktioner, så att du till exempel från Windows 7 kunde spara ett spel som du höll på med och från och med Windows XP kunde du själv ändra baksidan av spelkorten.

Naturligtvis hade de på Microsoft aldrig trott att detta spel skulle bli en sådan stor hit, en av de verkliga skälen till att de hade inkluderat spelet i den tredje versionen av Windows var att datoranvändare skulle kunna lära sig detta operativsystem och persondatorn på ett roligt sätt. I början av 90-talet var Windows ett relativt nytt begrepp för många människor, de som började använda de nya systemen hade vuxit upp med pennor och skrivmaskiner och hade aldrig haft en mus i sina händer. Tack vare den enkla designen och lugna färger samt en hög beroendefaktor var detta det perfekta spelet för att man skulle kunna lära sig använda datorer och klicka på saker med ett musklick.

Och de lärde sig! Under åren som följde ansågs Harpan som det största hotet mot produktiviteten på arbetsplatsen. De flesta som arbetar på kontor eller som kan intyga om spelets tjusning kan säkert komma ihåg en eller två kollegor som spenderade lite väl mycket tid på att spela spelet. Några gick dock för långt, det finns en välkänd berättelse om den statsanställde Edward Greenwood, som fick sparken av dåvarande borgmästare i New York år 2006, eftersom han ertappades med att spela Harpan under arbetstid.

Men inte allt var negativt, en studie av en känd universitet i Nederländerna fann nämligen att personer som hade tillåtelse att spela Harpan på sin arbetsplats var mycket mer produktiva än kollegor som inte fick spela. Spelet fungerar ungefär som en rökpaus eller ett toalettbesök, det fick den anställde att tänka på något annat en liten stund och det gav de nya krafter.

Idag kan man hitta många Harpan-spel på nätet och självklart också på Harpan.se. Det finns många nya varianter på nätet men man kan även fortfarande hitta de traditionella versionerna.