HISTORIEN OM HARPAN

År 1990 kom Microsoft ut med sin första version av spelet Harpan. Naturligtvis fanns själva spelet redan långt tidigare, men som med så många kortspeln är ursprunget inte riktigt klarlagt eftersom det inte finns tillräckligt med historisk information. Det finns dock ett antal rimliga teorier som vi beskriver nedan.

Frankrike

Det är allmänt accepterat att vissa former av spelet utvecklades under medeltiden, när det blev populärt att spela kortspel. Den mest accepterade idén är att fransmännen var ansvariga för utvecklingen av den mest populära versionen av spelet som vi känner idag som Harpan patiens. Och vissa historiker hävdar att spelets uppfinnare är generalen Napoleon Bonaparte. Han skulle ha uppfunnit spelet medan han var i exil på ön st. Helena, det finns till och med en variant av spelet som kallas ”Solitaire st Helena”.

Spådom

Andra historiker hävdar att spelet utvecklades i de baltiska länderna, som något slags spådom. Man tror att dessa spågummor använde spelets utkomst för att förutsäga framtiden, de använde spelet som ett slags mätinstrument för lycka. Om man förlorade flera gånger i följd, kunde det mycket väl vara möjligt att en olycka var nära. Om spelaren däremot vann ofta skulle det helt enkelt vara så att hans framtid skulle bli bra.

Vi tror mest på det franska ursprunget, eftersom det finns ett antal ord som kommer från det franska språket som har med spelet att göra, som t.ex. ordet ”tablå” och ”Patiens”, som kommer från det franska ordet ”Patience”, som betyder tålamod på svenska. Det finns även många gamla böcker som beskriver varianter av Harpan som kommer från Frankrike.

Dataåldern

Harpan såsom vi känner spelet idag började utvecklas under andra hälften av 2000-talet. När folk började lära sig datorer under 1980-talet blev spelet populärt i mycket snabb takt. De faktiska spelkorten ersättes därför snabbt av datorn, det fungerade mycket bättre, man behövde inte längre blanda korten för hand och för att påbörja ett nytt spel behövde man bara klicka en gång.

Den första utvecklaren av dessa Harpan-spel för datorn var Brad Fregger. Han arbetade för programutvecklare Spectrum Holobyte och spelet gjordes tillgängligt för Commodore Amiga, Macintosh och PC. Spelet fick namnet Solitaire Royale (se bild) och hade åtta olika versioner: Calculation, 3 Shuffles and a Draw, Corners, Golf, Pyramid, Reno, Klondike och Canfield. År 1992 utvecklade det amerikanska företaget Quantum Quality Productions spelpaketet Solitary Journey som innehåller mer än 100 olika versioner av Harpan där varje version hade sin egen statistikfunktion. Fler och fler företag börjat utveckla dessa typer av spel, eftersom de mottogs mycket väl hos fans av denna genre, men det verkliga genombrottet hos den stora allmänheten kom när Microsoft inkluderade spelet i Windows 3.0. Spelet utvecklades 1988 av praktikanten Wes Cherry och utformningen av spelet och spelkorten gjordes av Macintosh-pionjären Susan Kare.

Utvecklingen är fortfarande i full gång, och med uppkomsten av olika enheter som exempelvis surfplatta och smartphone är du inte längre bunden till datorn och du kan spela ditt favoritspel var som helst du befinner dig. Vi vet inte vart framtiden kommer att leda oss, men vi håller ett vakande öga för att hela tiden kunna hålla vår webbplats uppdaterad med den senaste tekniken. Spelen på webbplatsen kommer därför alltid att förbli responsiva så att man kan spela de var som helst och på vilken enhet som helst.