SPELREGLER: HUR SPELAR MAN HARPAN?

I manualen nedan lär vi dig de grundläggande reglerna för Harpan.

Spelplanen

1: Spelhög

2: Resthög

3: Basrutor

4: Tablå

Dela kort

Vanligtvis kan du välja från menyn om du vill dela ett spelkort (Lätt) eller tre spelkort (Svårt). För nybörjare rekommenderar vi att dela ett spelkort. Patiens Harpan använder ett vanligt kortlek utan joker, med andra ord 52 spelkort. Innan spelet börjar delas ut det 28 spelkort till de 7 tablåkolumnerna. Antalet spelkort som delas ökas hela tiden med 1 spelkort för varje kolumn från vänster till höger.

Ändamålet med spelet

Syftet med Harpan är att flytta alla korten i fältet till de 4 basrutorna (se punkt 3 på bilden ovan) med ordningen ess, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Knekt, Dam, Kung. Här ska du följa följande regler:

Spelreglerna för Harpan

Flytta korten i tablån - Först kommer att titta vilka kort du kan lägga i ordning på själva tablån, här får bara du lägga rött på svart och vice versa. Exempelvis kan man lägga en svart spader 6 på en röd ruter 7 och man kan lägga en röd ruter 7 på en svart 8 och så vidare. Efter denna klickar man sig igenom spelhögen för att lägga ut alla spelkort som du hittar här i rätt ordning. Om högen är slut börjar du om.

Tomma platser på tablån - Om det har uppstått en tom plats på tablån kan du bara lägga ut en Kung här.

Du kan flytta spelkorten ett efter ett, men även i efterföljande högar. Till exempel om det finns en svart Kung ledigt och du har en röd Dam och en svart Knekt tillsammans, kan du flytta dem tillsammans till Kungen.

Flytta spelkort till basrutorna - Korten som till slut ska läggas hamnar på de 4 tomma basrutorna måste läggas i ordning och i samma färg och ska alltid börja med ett Ess. Om du till exempel har en spader Ess ledigt, kan du flytta den till en av de 4 tomma basrutorna, och om du senare i spelet hittar en spader 2 kan du lägga den på spader Esset och så vidare till Kungen.

Vinna spelet

Du vinner spelet när du har alla lagt alla 4 högar komplett på basrutorna. Det går inte alltid att vinna ett Harpan-spel. Dock har du mycket bättre chans att vinna ett spel in du väljer att dela ett spelkort i taget i stället för tre.

Poäng

De flesta spel på Harpan.se använder sig av den vanliga Microsoft poängsättningen och högsta möjliga antalet poäng du kan få är 24 113. Poängsättningen görs på följande sätt:

Du får 5 poäng per spelkort som läggs från spelhögen till tablån och du får 10 poäng om du spelar ett kort från tablån till basrutorna. Sedan finns det också en tidsbonus som beräknas med hjälp av en speciell formel. Denna bonus läggs till antalet poäng som du har spelat ihop.

Strategier

Vi har gjort en lista med några användbara Harpan strategier som gör att du kan vinna ännu snabbare, läs den noggrant och du kommer att upptäcka att du snabbt kan förbättra ditt spel.