HARPAN STRATEGIER

Vill du veta hur experterna spelar och vill du själv också vinna fler Harpan-spel? Lär dig då följande strategier, det kommer att krävas mer koncentration och tankeförmåga för vissa.

Vissa spelare tycker att det är smart att först gå igenom hela spelhögen för att ungefär komma ihåg vilka spelkort som finns att spela med. Du kommer kanske inte att komma ihåg alla men du har dem i huvudet. Försök sedan att tänka ut hur du kan kombinera dessa spelkort med korten på spelplanen. Du kan naturligtvis också gå igenom spelhögen flera gånger, du kommer inte att förlora några poäng om du gör så.

Försök att hålla spelkorten som du flyttar till de 4 tomma basrutorna lite i balans. Se alltså till att du inte har lagt en 10 på ena högen och bara har en 2 på den andra högen annars kan du få problem när du vill lägga ut de återstående låga spelkorten.

Försök att först tömma högarna på vänster sidan av tablån så att du kan lägga ut Kungar där (de enda spelkorten som man kan lägga ut på tomma platser är Kungar, se Harpan-spelreglerna). Det är nämligen viktigt att du först får bort de höga spelkorten.

Prioritera de spelkort som du kan lägga ut på tablån före de som du kan lägga ut från spelhögen. Om det till exempel finns en röd 10 och du har en svart 9 ledigt på tablån, men också en svart 9 i spelhögen, ska du först använda 9:an på tablån eftersom du bara då kan få fram ett nytt spelkort.

Om du har fastnat helt i ett Harpan-spel är det inte alltid på grund av att du inte är bra, i allmänhet vinner erfarna spelare ett av två spel och vanliga spelare vinner ett av fem spel.