MANNEN BAKOM HARPAN

Mannen bakom det mest spelade spelet i världen är Wes Cherry. Han programmerade spelet när han arbetade som praktikant på Microsoft år 1988. På detta sätt ville han bekanta sig med Microsofts programmeringsmiljö och även om spelet fortfarande finns och har funnits på miljontals datorer, har Wes Cherry aldrig tjänat ett öre på spelet. Däremot har praktikantplatsen burit frukt, eftersom Wes tillbringade större delen av 90-talet som medarbetare hos Microsoft.

Allt detta kom fram då någon på det välkända forumet Reddit postade ett meddelande ”Var är han nu” och det då uppdagades att utvecklaren av ett av de mest populära spelen någonsin nu jobbar med äpplen, och nej, inte hos det stora teknikföretaget Apple, men i stället med den ätbara varianten. Han äger numera företaget Dragon Head Cider, en äppelodling väster om Seattle i USA. Genom all denna uppmärksamhet på forumet kraschade Dragons Heads webbsida och när någon påpekade detta för Wes berättade han om sitt äventyr med Windows Harpan på forumet:

”Först skrev jag programvaran för Windows 2.1 på min fritid när jag gjorde praktik på Microsoft under sommaren 1988. Jag var redan bekant med denna typ av kortspel och spelade ofta dessan spel på min Mac medan jag faktiskt borde läsa i stället. Jag upptäckte att det inte fanns någon Windows-version och bestämde mig för att programmera en själv.

En programchef hos Microsoft upptäckte spelet som jag hade skrivit och bestämde att lägga spelet internt till den då senaste versionen, Windows 3.0. De gjorde det också klart för mig att de inte skulle betala mig för detta eftersom jag var en praktikant. Dock fick jag en IBM XT-dator från företaget så att jag kunde fixa buggar medan jag gick i skolan. Jag höll fullständigt med denna lösning och gör det än idag.”

Wes utvecklade ännu fler spel för Microsoft som det en gång i tiden populära ”Pipe Dream”. I det här spelet var man tvungen att leka rörmokare och ansluta rörbitar på rätt sätt till varandra. För det här spelet fick han aktier i företaget till ett värde av några tusen dollar och om han skulle ha haft de kvar under en längre tid skulle han ha tjänat mycket pengar. Microsoft har gjort många anställda till miljonärer genom aktier. Om han verkligen behöll aktierna är inte känd. Efter detta projekt arbetade han långt in på 90-talet för Excel-teamet.

Idag programmerar han fortfarande ibland på sin fritid och sysslar han fram för allt med att odla äpplen och då skämtar han att om alla som någonsin har spelat Harpan skulle ge honom ett öre, skulle han så rik att han kunde bli vän med Bill Gates.